Wat is PMU?

PMU is dé manier om je wenkbrauwen, eyeliner of lipcontour altijd mooi te hebben. Je hoeft het nooit meer bij te werken met een potlood. Het is erg handig voor in het zwembad, in de sauna en in de regen, uw make-up blijft perfect zitten.
Bij PMU worden er huidvriendelijke pigmenten in de lederhuid ingebracht door middel van een PMU-apparaat . De meest voorkomende behandelingen in de salon zijn de wenkbrauwen, eyeliner en lipliner. Dit wordt ook wel cosmetische pigmentatie genoemd.

Hoe wordt PMU aangebracht?

Bij permanente make-up wordt door middel van een ultradunne naald die razendsnel op en neer gaat, een speciale huidvriendelijke pigmentatievloeistof in de huid gebracht. Het doel van permanente make-up is om de juiste kleur op de juiste plaats aan te brengen zodat u er beter uit ziet. Om permanente make-up nauwkeurig aan te brengen is vakmanschap en betrouwbare apparatuur erg belangrijk.

Voor wie is PMU geschikt?

Permanente Make Up is een ideale oplossing voor iedereen die:

 • Moeite heeft met opmaken of weinig tijd heeft voor het aanbrengen van make up
 • Geen volle wenkbrauwen, of zelfs helmaal geen wenkbrauwen meer heeft
 • Contactlenzen of bril dragen
 • Allergisch zijn voor make up
 • Veel aan sport doet of vaak een sauna bezoekt
 • Smalle lippen heeft of vage lipcontouren
 • Er altijd perfect verzorgd uit wilt zien

Wat is het verschil tussen PMU en een tatoeage?

Bij PMU wordt het pigment in de bovenste laag van de lederhuid aangebracht en bij een tatoeage gebeurt dit in het onderhuidsbindweefsel hier wordt het pigment door het vet opgenomen en daarom is een tatoeage ook blijvend de rest van je leven. Omdat pmu oppervlakkiger wordt aangebracht dan een tatoeage zal ook het UV licht het pigment sneller afbreken.

Uit hoeveel keer bestaat een behandeling?

Het zetten van wenkbrauwen, lipliner en eyeliner bestaat uit 2 behandelingen. Het pigment dat tijdens de 1e behandeling in de huid wordt gebracht zal na 1 maand ongeveer 30-40% van zijn kleur hebben verloren, daarom is het belangrijk dat u een 2e keer komt voor de nabehandeling. Hier moet altijd 4 weken tussen zitten. Door laagje over laagje te werken wordt het mooiste resultaat gecreëerd. In sommige gevallen kan het zijn dat de huid het pigment niet goed opneemt, in dat geval is een 3e behandeling nodig, iedere huid reageert namelijk anders. De nabehandeling is altijd noodzakelijk en is bij de prijs inbegrepen.

Hoe gaat een behandeling in zijn werk?

Met iedere nieuwe klant wordt allereerst het Informed Consent (IC) doorgenomen. Dit is een vragenlijst die nodig is om de behandeling veilig en verantwoord te laten verlopen, omdat PMU in combinatie met een aantal medicijnen of ziekten niet aan te raden is.
Bij de eerste behandeling gaan we uitgebreid uw wensen bespreken qua vorm en kleur . Bij de tweede en derde behandeling worden vorm en kleur bijgewerkt. Omdat er vier weken tussen de behandelingen zitten, heeft u alle tijd om te kijken of u de vorm of kleur mooi vindt. Misschien wilt u de vorm toch iets breder of voller of de kleur lichter of donkerder hebben: dit kan allemaal nog worden aangepast. Permanente make-up is immers geen tatoeage maar cosmetische pigmentatie en daardoor kunnen er nog veranderingen aangebracht worden. Direct na elke behandeling is de kleur iets donkerder dan gewenst, maar dit hersteld zich snel en vanzelf De opperhuid zuigt zich namelijk vol met pigment. Op de opperhuid liggen de dode huidcellen en deze schilfert daarom regelmatig af. Drie tot vier dagen na de behandeling worden de dode huidcellen met wat pigment afgestoten, in de vorm van korstjes en of huidschilfertjes en zult u zien dat de kleur lichter zal worden. De behandeling begint pas nadat de vorm en kleur volledig naar uw wens zijn besproken en de huid verdoofd is met EMLA crème. EMLA crème is verkrijgbaar op recept van uw huisarts. Na de behandeling krijgt u een nazorgformulier en een verzorgingscrème mee naar huis. De nazorginstructies dient u nauwkeurig op te volgen. indien u deze goed naleeft, zult u vrijwel geen enkele hinder ondervinden en zal uw huid zich probleemloos herstellen. Meestal kunt u meteen uw dagelijkse activiteiten hervatten, mits u de nazorg in acht neemt.

Behandeling:

 • 24 uur voor de behandeling geen alcohol meer drinken en u neemt ook geen aspirine. (paracetamol mag wel) de dag voor de behandeling en ook vlak voor de behandeling een glaasje appelsap drinken (dat verdikt het bloed).
 • gebruikt u bloedverdunners, vraag dan aan uw arts of u 24 uur voor de behandeling mag stoppen. Nooit uit eigen beweging de behandeling stopzetten! Mag u niet stoppen, dan moet ik de behandeling aanpassen. Het is echter heel belangrijk dat u mij dat meldt.
 • Er wordt gekeken naar welk type u bent. Bent u eerder sportief, extravagant, houd u van een natuurlijke look of hebt u het graag wat opvallender?
 • Daarna wordt uw kleurtype bepaald, heeft u een koele of eerder een warme basis als huidskleur?
 • Ook met de kleur van ogen en haar wordt rekening gehouden.
 • Lippen of wenkbrauwen worden voorgetekend. Kleur en vorm worden besproken volgens uw wensen, maar uiteraard kunt u een beroep doen op mijn advies.
 • Vervolgens wordt een verdovende crème opgebracht en kan de pigmentatie beginnen.
 • Na afloop van de behandeling ontvangt u een nazorginstructie (het is van het grootste belang voor het resultaat van uw pigmentatie dat u die stipt naleeft) en wordt een afspraak gemaakt voor een eventuele nabehandeling.
 • De eerste week na de pigmentatie is de kleur nog veel te donker en ingeval van wenkbrauwen nog veel te dik. Na ongeveer een week heeft de huid zich gesloten.
 • Omdat ook daarna de huid zich nog inwendig moet herstellen, kan de kleur de volgende 2 weken nog aan verandering onderhevig zijn. U ziet dus pas het uiteindelijke eindresultaat na zo’n 4 weken.
 • Na ongeveer 4 weken  komt u terug voor de nabehandeling (tot 2 maanden na de eerste behandeling.
 • Voor de meeste behandelingen volstaat 1 nabehandeling, voor lippen gemiddeld 2. Veel hangt af van het type huid, maar ook van de thuisverzorging. Volg dus stipt de instructies op. U zult dan langer plezier hebben van uw pigmentatie.
 • Zelf zult u ook iets moeten doen. Een goede nabehandeling (o.a. minimaal de eerste week geen zonnebank of ander UV-licht; NOOIT!! korstjes afkrabben, huid droog houden, bij oogbehandelingen de eerste week geen contactlenzen dragen, niet zwemmen, geen sauna) is heel belangrijk en bepaalt voor een groot deel het resultaat van de aangebrachte make-up.

Hoe kies ik de juiste kleur?

Eerst wordt bekeken welk kleurtype u bent bijvoorbeeld warm of juist koel ook wordt er gekeken naar uw haarkleur, de kleur van uw ogen en uw huidskleur. U kunt uw persoonlijke wensen ook aangeven. Omdat het erg belangrijk is dat u de juiste kleur krijgt gaan wij zeer zorgvuldig om met het kiezen van de kleur die bij u past. Wij nemen liever de 1e keer een wat lichtere kleur zodat we kunnen bekijken hoe uw huid daar op reageert. Sommige specialisten pakken direct een donkerdere kleur dan het uiteindelijk gewenste resultaat, dit omdat er toch nog 30-40% kleur verlies zal optreden. Wij doen hier niet aan mee. Indien uw huid de kleur wel direct accepteert loopt u met een veel te donkere kleur die niet bij u past, maar waar u niet meer vanaf komt.

Wat u verder nog moet weten

 • We hebben verschillende opleidingen gevolgd, ondermeer bij de Academie van Irma Hulsscher in Almere, welke de meest uitgebreide opleiding  is op dit moment.
 • We werken met de nieuwste apparatuur, pigmenten en naalden van BIOTEK, waardoor zij u zo goed mogelijk van dienst kan zijn!
 • Uiteraard zijn ook de benodigde papieren en vergunningen van de GGD  aanwezig.

NSGP specialistendag

NSGP-specialisten komen elke jaar bij elkaar. Nieuws, tips en praktijkervaringen worden uitgewisseld en er worden demonstraties gegeven. Praktijkfoto’s van alle specialisten worden besproken en met elkaar beoordeeld, met als doel het niveau in onze branche hoog te houden.

We werken met de nieuwe generatie PMU pigmenten.