Doet het zetten van PMU pijn?

Permanente make-up is een behandeling die wel gevoelig is, daar er een paar keer over hetzelfde stukje huid behandelt wordt. (De huid kan van tevoren verdoofd worden met Emla® crème, die in Nederland alleen op recept verkrijgbaar is. Emla is een verdovende crème en daardoor een geneesmiddel. De cliënt dient het tubetje met haar naam erop mee te nemen naar de specialist die bij controle door de GGD dit kan aantonen.) Veel hangt af van uw huidtype. De ene huid reageert totaal niet en de andere huid wordt bij het minste geprikkeld, zoals het vaak is als men bijv de wenkbrauwen laat epileren, de ene persoon ligt er ontspannen bij, de andere vindt het een onprettige gewaarwording.
Andere factoren zoals stress, vermoeidheid, menstruatie of het drinken van koffie of alcohol kunnen de pijnprikkels ook stimuleren. U doet er dus best aan zoveel mogelijk te ontspannen, het drinken van koffie of alcohol te laten.

Voor de prijs van PMU kan ik toch beter potloodjes kopen?

dat kan. Maar er staat dan niet elke ochtend een visagist voor je klaar, die je wenkbrauwen syleert/epileert, je eyeliner goed aanbrengt of je lippen corrigeert. Deze visagist gaat ook niet mee op vakantie om je wenkbrauwen bij te werken als je uit de zee of het zwembad komt.

Hoe kunnen de prijzen van permanente make-up zo verschillen per salon?

Dit hangt af van de behandeling en service die u bij de salon krijgt. Een goede specialist zal vaak investeringen moeten doen met de apparatuur, de gebruikte pigmenten en bijscholingen. Ook wordt elke keer een nieuwe steriele naald gebruikt. Dit wordt dan ook verrekend in de prijs van de behandeling. U heeft dan niet de goedkoopste behandeling maar wel de beste. Laat u ook goed informeren of u betaalt voor 1 behandeling of voor het zetten van de permanente make-up in zijn geheel (bestaat meestal uit 2 tot 3 behandelingen) .

Hoeveel tijd zit er tussen de 1e en de 2e behandeling?

Tussen de 1e en 2e behandeling zit minimaal 4 weken, tenslotte heeft de huid die tijd nodig om volledig te herstellen.

Hoelang duurt het voordat ik het uiteindelijke resultaat van de behandeling kan zien?

Na ongeveer 2,5 tot 3 weken kun u zien wat er van de uiteindelijke behandeling overblijft. Vaak lijkt de kleur vlak na de behandeling veel donkerder dan hij uiteindelijk zal worden. Soms is de huid aan de ene kant wat meer gezwollen dan aan de andere kant, dit trekt nog bij.

Hoe weet ik of ik allergisch ben voor permanente make-up?

Allergieën zijn overmatige reacties van ons immuunsysteem. Als er het vermoeden bestaat dat u allergisch bent voor permanente make-up doen we eerst diverse allergie testen. Pas als na minimaal 3 weken blijkt dat u niet reageert op de door ons gebruikte producten, zullen we in overleg met u overgaan tot het aanbrengen van permanente make-up.

Hoe lang blijft permanente make up zitten?

PMU blijft over het algemeen jarenlang zichtbaar, bepaalde deeltjes zullen nooit helemaal verdwijnen. Afhankelijk van uw huid, de uitgekozen kleur en de aanbrengtechniek, is het per persoon verschillend hoe lang deze blijft zitten. Na verloop van tijd zullen de pigmenten vervagen door de natuurlijke celvernieuwing, het afweersysteem en de invloed van UV-licht. Een eyeliner blijft over het algemeen het langst zichtbaar op de dunnere huid rond de ogen, het is mogelijk dat deze na 2 jaar nog steeds goed zichtbaar is. Een nabehandeling voor wenkbrauwen zal gemiddeld tussen 1 à 1,5 jaar nodig zijn om het resultaat mooi te houden.
*Peelings, fruitzuurbehandelingen en UV-licht kunnen kleur en houdbaarheid van PMU nadelig beïnvloeden.

Hoe herken ik een goede PMU specialiste?

Hieronder volgen tips om u wat op weg te helpen voor het kiezen van een goede PMU specialiste:

 • Zij neemt de tijd voor u, zowel bij uw telefonisch consult als voor, tijdens en na de behandeling
 • Zij geeft u eerlijk advies over de behandeling, de resultaten en de kosten
 • Zij luistert naar uw wensen
 • Zij neemt u serieus
 • Zij stelt u op uw gemak
 • Zij heeft haar trainingen gevolgd bij gerenommeerde instituten (u kunt de certificaten hiervan inzien), daarnaast zal zij op de hoogte blijven van de nieuwste ontwikkelingen.
 • Zij heeft een portfolio van het geleverde werk dat u kunt inzien
 • Zij geeft u goede nazorg instructies mee
 • Zij vertelt u eerlijk dat de behandeling altijd uit minimaal twee en soms drie behandelingen bestaat (deze zijn bij de prijs inbegrepen die u de eerste keer betaald)
 • Het is van groot belang dat u zich prettig voelt bij uw specialiste

Wat ook erg belangrijk is om foto’s van geleverd werk te bekijken voordat u zich laat behandelen. Deze portfolio is aanwezig bij ons in de salon, dus u kunt er altijd naar vragen!

Ik heb regelmatig een koortslip. Kan ik wel een lipliner laten zetten?

Als u heel af en toe een koortslip (Herpes Simplex virus) heeft, is een gewone liplijn geen probleem. Wanneer het virus actief is op de behandeldag, kunt u NIET behandeld worden voor de lipliner. U moet wachten tot het  weer genezen is. Heeft u heel vaak een koortslip (Herpes Simplex), wordt de lipliner behandeling afgeraden. De liprand kan door littekens aangetast zijn en na de pigmentatie kan regelmatige uitbraak van het virus het pigmentbehoud sterk beïnvloeden.

Ik ben zwanger, kan ik PMU laten aanbrengen?

Tijdens de zwangerschap neemt de huid in enkele gevallen het pigment iets minder goed op. De huid kan tijdens de zwangerschap donkerder kleuren rond de ogen en de mond (zwangerschapsmasker). In dat geval is het verstandig om te wachten tot deze pigmentvorming wat is afgenomen om de huidskleur beter te bepalen. De gebruikte producten zijn in principe niet schadelijk voor uw baby. Wanneer u zelf twijfels heeft, adviseren wij om te wachten tot na de zwangerschap en borstvoeding.

Worden mijn eigen wenkbrauwen tijdens de behandeling eerst helemaal verwijderd?

Nee, uw eigen wenkbrauwen blijven natuurlijk gewoon zitten. Het uitgangspunt voor de PMU is namelijk uw eigen wenkbrauw! En waar veel haar zit, wordt gewoon minder kleur ingebracht dan op plaatsen waar weinig haar zit.

Waar kan permanente make-up worden aangebracht?

U kunt permanente make-up aanbrengen op bijv deze plaatsen:

 • wenkbrauwen
 • eyeliner
 • lipliner / lipcontouren
 • littekens / tepelhof

Kan ik mijn lippen vergroten met Permanente Make-up?

Het is mogelijk om de lipliner net buiten je natuurlijke liplijn te pigmenteren, hierdoor wordt het idee gewekt dat je lippen voller zijn. Ik kan dan de lippen inkleuren/pigmenteren tot aan de lipliner. Om het meest volmaakte optische effect te krijgen van een grotere/vollere lip is het aan te raden om de lipliner een donkerende tint te geven dan de kleur van de lipschaduw.

Hoe gaat de behandeling in zijn werk?

Met iedere nieuwe klant wordt allereerst het Informed Consent (IC) doorgenomen. Dit is een vragenlijst die nodig is om de behandeling veilig en verantwoord te laten verlopen, omdat PMU in combinatie met een aantal medicijnen of ziekten niet aan te raden is.

Een nieuwe behandeling bestaat uit 2 a 3  sessies. Bij de eerste behandeling wordt ingegaan op de persoonlijke wensen en wordt in overleg de vorm en kleur bepaald. Het te behandelen onderdeel wordt eerst voorgetekend met de uitgekozen kleur. Pas als alles naar wens is, wordt begonnen met pigmenteren. D.m.v. ultra fijne naaldjes die razendsnel op en neer gaan, worden kleurpigmenten in de bovenste laag van de lederhuid gebracht.

Direct na de behandeling is het resultaat iets donkerder dan de uitgekozen kleur. Er vormt zich een dun korstje op de huid, die vanaf de 3e dag met kleine korreltjes begint los te laten. In de lederhuid blijft het pigment zitten; dit zal gedeeltelijk worden ingekapseld door andere cellen. De  nabehandelingen die daarop volgen (ieder met minimaal 4 weken ertussen) zullen het resultaat compleet maken. Hierbij kunnen nog correcties aangebracht worden in vorm en kleur. Na de behandeling krijgt u een nazorgformulier en een verzorgingscrème mee naar huis.

De nazorginstructies dient u nauwkeurig op te volgen. indien u deze goed naleeft, zult u vrijwel geen enkele hinder ondervinden en zal uw huid zich probleemloos herstellen. Meestal kunt u meteen uw dagelijkse activiteiten hervatten, mits u de nazorg in acht neemt.

Bij uw huisarts kunt u op recept EMLA-creme bestellen, dit verdooft de huid – hierdoor kunt u de behandeling gemakkelijker ondergaan. Deze crème dient altijd mee genomen te worden tijdens de behandeling inclusief de verpakking met de houdbaarheidsdatum en uw naam er op!

Mijn vraag staat er niet bij wat nu?

U kunt altijd contact op nemen met de salon: 026-3790294 / 06-21262848. Daar wordt u vraag als nog beantwoord.

TOT ZIENS IN ONZE SALON!